Hogyan zöldítsem irodámat?

Az irodazöldítés lépései

1. lépés: Elhatározás

Az irodai működés környezet- és emberbarátabbá tételének első (és talán legfontosabb eleme) az elhatározás. A program sikeres végrehajtásához azonban nem mindig elég egy-egy ember elhatározása; fontos, hogy a vezetőség is elkötelezett legyen a célok elérése mellett.

2. lépés: Előkészítés

A program sikeres végrehajtása megfelelő előkészítést igényel. Javasoljuk, hogy alakítsanak ki egy zöld iroda munkacsoportot, melynek tagjai között lehetőleg minden részlegről/osztályról vegyen részt valaki a munkában.

3. lépés: Tervezés

Először térképezzük fel irodánk jelenlegi állapotát. Ebben segítséget nyújt az ökotérképezés, mely feltárja, hogy melyik területeken állunk jól, és mely területeken kell fejlesztenünk. Központi eleme a tervezésnek a Zöld Iroda Ellenőrző lista, amely az ökotérképezéssel és az Ökométerrel együtt az akcióprogram kidolgozásának alapja. Az akcióprogramban jelöljük a konkrét célkitűzéseket és programokat, melyekhez határidőket és felelősöket rendelünk.

4. lépés: Végrehajtás

Az akcióterv elkészítése után nincs más dolgunk, mint végrehajtani a benne foglalt programokat.

5. lépés: Ellenőrzés, javítás

Folyamatosan figyeljünk arra, hogy a programok végrehajtása megfelelő-e, ha nem, akkor változtassunk az eredeti terveken.

6. lépés: Kommunikáció

A program megvalósítása során figyeljünk oda a külső és belső kommunikációra is, annak érdekében, hogy érintettjeink értesüljenek törekvéseinkről, ezzel is példát mutatva számukra.

A program megvalósításához sok sikert kívánunk!
Kérdéseivel, észrevételeivel keresse bizalommal munkatársainkat!
 

Témakörök
Zöld menedzsment
Virtuális zöld irodaház

?>