Világítás, energia

Manapság az energiafelhasználás az irodai működés elengedhetetlen forrása. Azonban fontos tisztázni, hogy irodai munkánkhoz kapcsolódóan mely területeken, milyen típusú energiát és milyen mennyiségben használunk fel. Energiafogyasztásunk feltérképezése során nem feledkezhetünk meg egyik területről, illetve tényezőről sem: számítógépeink, szervereink, irodatechnikai berendezéseink és egyéb elektronikai eszközeink működtetéséhez; a munkaterület megvilágításához; a megfelelő hőmérséklet biztosításához; a munkába járáshoz és az üzleti utakhoz; a konyhai eszközök üzemeltetéséhez és sok esetben még az épület légcseréjének szabályozásához is felhasználunk energiát különböző formában.

Ezen az oldalon a világítás és a konyhai eszközök működtetése során jelentkező energiafelhasználással foglalkozunk, fűtés, hűtés és az irodatechnikai berendezések témakörét külön pontban tárgyaljuk.

Az irodában is bánjunk takarékosan az energiával, törekedjünk rá, hogy mérsékeljük irodánk működéséhez kapcsolódó kimerülő energiaforrások felhasználását, valamint a károsanyag- és széndioxid-kibocsátást. Sok múlik az emberi tényezőn ennek megvalósítása során. Az, hogy az egyén milyen mértékben sajátítja el a környezettudatos viselkedést, változtat-e már kialakult szokásain, hajlandó és képes-e bizonyos technikai beruházásokra áldozni, hogy ennek eredménye az iroda számára pozitív változásként jelenjen meg környezetvédelmi és pénzügyi szempontból egyaránt.

Az irodák elektromos rendszerét, berendezéseit ajánlott bizonyos időközönként felülvizsgálni a technológiai fejlődés szempontjából is. Érdemes megnézni, hogy azok mennyire felelnek meg az adott kor energiatakarékossági elvárásainak.

Világítás

Sok kérdés merülhet fel irodánk fényforrásainak vizsgálata és a rendszer kialakítása során. Minden esetben azt érdemes vizsgálni, hogy melyik rendszer vagy rendszerek kombinációja az, amely számunkra környezeti, illetve gazdasági szempontból a legideálisabb és amely az irodai munkatársak számára a legjobb munkakörülményeket biztosítja. Elképzelhető, hogy több technológia együttes alkalmazásával érhetjük el a legkedvezőbb eredményeket, hiszen más-más rendszert célszerű alkalmaznunk az irodákban, raktárakban, mellékhelyiségekben, garázsban vagy az udvaron.

Az alábbiakban néhány példa segítségével próbáljuk szemléltetni a megoldások széles körét és a folyamatosan bővülő lehetőségeket.

Egy tipikus irodában az energiafelhasználás 29%-át a világításra felhasznált energia teszi ki. Helyesen megtervezett és kialakított rendszerekkel a világításra használt energiának akár 50-80%-át is meg lehet takarítani.

Energiatakarékos fénycsövek

Közismert és egyik legegyszerűbb formája az energiatakarékossági beruházásoknak a hagyományos (wolframszálas) izzók lecserélése energiatakarékos típusokra. A cserére 2009 szeptemberétől európai uniós rendelet alapján folyamatosan rákényszerülnek a fogyasztók, érdemes tehát megismerkedni az energiatakarékos fényforrások típusaival, előnyeikkel, hátrányaikkal.

Az energiatakarékos izzók tulajdonképpen mini fénycsövek. Ebben az esetben az általában cső alakú izzótestnek kis helyen kell elférnie, ezért gyártás során összehajtogatják” azokat és kerek, spirális alakban kerülnek a foglalatba, így azonos világító felület mellett sokkal kompaktabbá válnak. Az energiatakarékos fénycsövek előnyei közé tartozik, hogy élettartamuk hosszabb, energiafogyasztásuk azonos fényerősség mellett kisebb, mivel a hagyományos izzók használata során a felvett energia körülbelül 90%-a hővé alakul át, és csak 10%-át képes fénykibocsátásra hasznosítani, tehát inkább mini fűtőtestként működik. Hátrányként könyvelhető el, hogy a túl gyakori fel- és lekapcsolgatástól rövidül élettartama, előállítása bonyolultabb és összetettebb anyagokat tartalmaz, fényét a felhasználók gyakran hideg árnyalatúnak ítélik meg.

LED-technológia

A világítás területén ma már rendelkezésünkre áll a LED (light-emitting diode, fénykibocsátó dióda) technológia is, amely fényhasznosítás szempontjából jobb. Azonos fényerő eléréséhez számos LED égőt kell felszerelni, ami viszont alaposan megnöveli a költségeket, ám az újabb tervezésű LED alapú világítótestek alkalmasak arra, hogy egyszerre több égőt is tartalmazzanak. Töredék annyi energiát használnak fel, mint energiatakarékos társaik, ráadásul élettartamuk többszöröse azokénak. Fényük színhőmérséklete szabályozható, mert a kívánt hullámhossz kibocsátására képes, célirányosan használható adott terület megvilágítására. Hátrányuk, hogy egy LED fényereje kicsi, de megfelelő mennyiség esetén nagy fényerő is elérhető.

Gyakran alkalmaznak LED fényforrást az irodákban is kötelező vészkijárat táblák világítására. Ezek a jelzőrendszerek méretükből adódóan kis mennyiségű energiát fogyasztanak, de napi 24 órában üzemelnek.

Egyéb technikai újítások

Az energiatakarékos megoldásokat sok esetben egyéb technikai újítások is segítik.

Speciális kapcsolókkal lehet őket kiegészíteni, amivel a fény erősségét tudjuk szabályozni. Egyes helyiségekben célszerű még ezeket a fényszabályozókat olyan plusz eljárásokkal együtt alkalmazni, amik képesek a kinti fényre reagálva a szükséges benti fény erősségét meghatározni. A fényerő szabályozásával az energiafogyasztást úgy tudjuk optimalizálni, hogy komfortérzetünk és munkavégzésünk minősége ne romoljon. Nagyban befolyásolja ezek működését, hogy milyen térben helyezkednek el a szabályozók és érzékelők: más a hatás egy tetőtéri irodában, ahol a sok ablak lehetősége több természetes fényt enged be, mint az olyan irodákban, ahol korlátozott mértékben áll rendelkezésünkre természetes megvilágítás.

Mozgásérzékelők segítségével a ritkán használt területeken (tárolók, mosdók, átjárók) jelentős energiamegtakarítást lehet elérni. Nagyobb helyiségekben célszerű a mennyezeten elhelyezni ezeket az érzékelőket, kisebb terekben pedig a villanykapcsoló közelében.

Kültéri világításnál (iroda udvara, iroda előtti terület, telepek) alkalmazhatunk úgynevezett fénysorompókat, amikkel szabályozni tudjuk a világítótestek működésbe lépésének időtartamát, kezdetét és végét. Ebben az esetben is van lehetőség arra, hogy ne csupán az időzítőre hagyatkozzunk, hanem a természetes fény változását is figyelembe vegyük.

Természetes fény

Fontos megjegyezni, hogy az irodai bútorok és ezáltal az irodai munkavégzés fizikai helye is nagyban befolyásolja, hogy mennyire van lehetőség a természetes napfény hasznosítására. Az iroda tájolása behatárolja a természetes fény mellett való munkavégzés idejét. Ma már lehetőség van arra, hogy az ablak nélküli helyiségekbe (raktárak, mosdók) bevilágító rendszereket, fénycsatornákat építsenek ki, amelyek lehetővé teszik, hogy természetes fény jusson az adott helyiségbe, így csökkenthető a felhasznált energia mennyisége.

Konyhai berendezések

A háztartásokban használt berendezések egy része az irodákhoz tartozó konyhákban is megtalálható, például mosogatógép, hűtőszekrény, mikrohullámú sütő, kávéfőző, vízforraló.

Energiacímke

A termékek osztályozására hozták létre az energiacímkét, amely könnyen értelmezhető formában tartalmazza a háztartási gépek energiafogyasztására vonatkozó adatokat. A rendszer lényege, hogy 7 csoportba (A-tól G-ig) sorolják a termékeket, ezek közül a termékkategórián belül a legjobb energiahatékonysági jellemzőkkel rendelkező kapja az „A” minősítést. Ezen felül már megjelentek az „A+” és az „A++” jelzések is a kategóriájában elérhető leghatékonyabb energiafelhasználású termékek megkülönböztetésére.

Emberi tényező

Az energiatakarékos berendezések alkalmazása és a technikai lehetőségek minél szélesebb körű kihasználása mellett nagyon fontos az emberi tényező.

Képzésekkel, aktív kommunikációval és információs csatornáink kihasználásával az irodában dolgozó munkatársak minél nagyobb hányadát tudjuk elérni, így meg tudjuk velük ismertetni energiatakarékossági célkitűzéseinket, illetve motiválni tudjuk őket, hogy kezdeményezzenek és közreműködjenek a csökkentés megvalósításában. Rendezhetünk például versenyt az egyes területek között, ahol pontokat lehet szerezni a környezettudatos viselkedésért, de pontlevonás jár az energiapazarló tettekért.

Matricák és humoros feliratok segítségével figyelmeztethetjük kollégáinkat, hogy kapcsolják le a villanyt, ha nincs rá szükségük. Motiválhatjuk a munkatársakat úgy is, hogy fogyasztásmérő segítségével nyomon követjük a felhasznált energia mennyiségét, és az elért pénzügyi megtakarításokat valamilyen formában (például csapatépítő programok szervezésével) visszajuttatjuk a munkatársaknak.

Az energiatakarékossági megoldások és új technológiák alkalmazásával, valamint megfelelő odafigyeléssel jelentős változásokat tudunk elérni irodánk energiafelhasználásában.

?>