Étkezés az irodában

Mit együnk az irodában?

Az évszaknak megfelelő, a régióban előállított terméket fogyasszunk – ez azért is fontos, mert a termékek fuvarozása sok energiát igényel, ezáltal is nő az iroda károsanyag-kibocsátása.

Együnk friss gyümölcsöt, zöldséget – lehetőség szerint hazai kistermelőnél vásárolva azt meg – alakítsuk ki fix beszerzőhelyünket.

Tipp: Legyen mindig egy kosár gyümölcs (pl. alma, körte) az irodában!

Ha van lehetőségünk, válasszunk bio élelmiszereket. A Biokontroll Hungária termékjelével ellátott termékek biztos garanciát jelentenek.

Mennyit vásároljunk?

  • A közös étkezőbe szánt élelmiszereket (például tej, cukor, kávé, teafű) igyekezzünk a lehető legnagyobb tételben, s nagy kiszerelésben vásárolni, ezzel is csökkentve a szállítás okozta környezeti terhelést.
  • Rövid szavatosságú élelmiszerek esetében figyeljünk arra, hogy csak annyit vegyünk, amennyit el is fogyasztunk! Ne hagyjuk, hogy élelmiszereink megromoljanak!
  • Igyekezzünk olyan termékeket vásárolni, melyek csomagolásakor nem használnak felesleges anyagokat, így már a vásárlás során csökkenthetjük a hulladékképződést.
  • Elvitelre vásárolt ebéd esetén vigyük magunkkal saját ételhordónkat, ne fogadjuk el az eldobhatót!
  • Használjunk bögréket az irodai kávézáshoz, teázáshoz az eldobható poharak helyett.
  • Ásványvíz helyett fogyasszunk csapvizet, amit esetleg ízesíthetünk citrommal.

Fair trade

Méltányos kereskedelemből származó, azaz fair trade termék lehet például kávé, tea, kakaó, teafű, gyümölcslevek, cukor, méz, de még banán is. A fair trade jelzés biztosít bennünket arról, hogy a harmadik világbeli termelők megkapják az őket megillető bérezést, illetve megfelelő munkakörülmények állnak a rendelkezésükre. Ha tehetjük, vásároljunk ilyen termékeket!


?>