Irodatechnika

Az irodában elkerülhetetlen az informatikai eszközök használata a munkához kapcsolódóan, a szervereknek pedig állandóan rendelkezésre kell állniuk, ezért azok a hét minden napján 24 órában üzemelnek. Megnövekedett igényeink nagyobb energiafelhasználást jelentenek és jelentős mennyiségű hulladék hő termelésével járnak, és ez a probléma az asztali és mobil számítógépek esetén is jelentkezik. Az irodai környezetben leadott hő fűti az irodát és ez többletterhelést jelent a nyári melegben.

Mind energetikai, mind zajterhelési szempontból jelentős megtakarításokat érhetünk el, ha átgondoljuk, és előre megtervezzük, hogy milyen informatikai rendszert építsünk ki. Nem kerülhetjük el az adott munkafeladathoz igazított tervezést, melynek során megállapítjuk, hogy milyen típusú munkához melyik a legmegfelelőbb számítógép.

Számítógépek

A hordozható számítógépeket (laptopokat) az akkumulátoros üzemeltetés érdekében általában energiatakarékosabb alkatrészekből állítják össze. A laptopok bővíthetősége korlátozott és általában kiegészítő eszközök szükségesek ahhoz, hogy ergonómiai szempontból megfelelőek legyenek a folyamatos munkavégzésre. Ebben az esetben azonban magasabb költséggel és nagyobb energiafogyasztással érdemes számolnunk.

Az asztali gépek és a laptopok energiafogyasztása jelentősen változik a különböző üzemviszonyok esetén. Érdemes élni az energiatakarékos üzemmód beállításának lehetőségével, hiszen ez azt eredményezi, hogy az eredeti fogyasztás a töredékére csökkenhet. A gépek ezt a lehetőséget beépítve tartalmazzák, így nem szükséges külön beruházás az energia-megtakarítás eléréséhez, a megtérülési időt gyakorlatilag azonnalinak vehetjük. A legegyszerűbb megtakarítási lehetőség, ha a munka rövidebb ideig tartó szünetelése esetén is engedélyezzük a gépeknek a monitor kikapcsolását képernyőkímélő használata helyett. Ma már a legtöbb korszerű monitor nem igényli a képernyőkímélő használatát, így ez felesleges energiaveszteséget jelent.

Üzemállapotok:

1. Csúcsterhelés

A gép maximális fogyasztását jelenti, amikor minden beépített vagy csatlakoztatott egység üzemben van, a processzor terhelése 100%. Ez az érték nagyon tág határok között mozog, 60-400 W közötti, vagy még magasabb teljesítményfelvételről beszélhetünk, átlagosan 150 W-tal számolunk. Gépünk esetében ez az üzemállapot jelenti a viszonyítási alapot, ehhez képest tudunk energia-megtakarítást elérni, hiszen munkánk során nincs szükségünk a gép folyamatos csúcsteljesítményére.

2. Alvó állapot

A számítógépeken általában az alvó állapot van beállítva energiatakarékos üzemmódként, amikor a gép nincs teljesen kikapcsolva, de fogyasztása csökkentett. Többféle állapot tartozik ebbe a kategóriába, egyik fajtája a hibernálás. Az alvó állapot alkalmazásával jelentős energia-megtakarítást tudunk elérni nagyobb számítógép-állomány használatakor.

3. Hibernált állapot

Leginkább a hordozható számítógépeknél elterjedt üzemállapot, melynek célja, hogy hogy a lehető legrövidebb idő alatt visszatérhessünk az előzőleg éppen használt szoftverkörnyezethez. Amikor a gép hibernálásba kezd, leállítja a processzorban futó folyamatokat, majd elmenti az operatív memória tartalmát, végül leállítja a merevlemezt. Amint újra használni kezdjük a számítógépet, fordított sorrendben zajlanak a folyamatok, így ott folytathatjuk munkánkat, ahol előzőleg abbahagytuk, ezzel időt nyerünk. A hibernálás valójában inkább kényelmi, mintsem energiatakarékos üzemmód.

Tudta, hogy a mindig bekapcsolt állapothoz képest a maximálisan energiatakarékos beállítások alkalmazásával a számítógép energiafogyasztásának akár 76%-át is megtakaríthatjuk?

4. Készenléti állapot

A mai számítógépek a legtöbb időt készenléti állapotban töltik, amikor bizonyos részeik, illetve a kapcsolódó perifériák (monitor, hangfal stb.) nincsenek kikapcsolva. Ha ezeket egy kapcsolható elosztóba csatlakoztatjuk, amit a munkanap végén kikapcsolunk, jelentős megtakarítást érhetünk el minimális befektetéssel. Ez a megoldás a munkatársak nagyobb odafigyelését igényli.

5. Áramellátás nélküli állapot

Ezt tekintjük kikapcsolt állapotnak, amikor csak a rendszeróra és néhány beállítás megőrzéséért felelős elem biztosít energiát a gép egy részének.

A számítógépek használatával összefüggő energia-megtakarítások elérésében nagy szerepe van az emberi tényezőnek. Sokan kényelmi okokra hivatkozva nem alkalmazzák ezeket a beállításokat. Érdemes képzéseket szervezni a munkatársaknak, ahol megismertetjük őket az energiapazarlás következményeivel, valamint az irodai munkájukhoz kapcsolódó energia-megtakarítási lehetőségekkel és a számítógépek beállításaival.

Tipp: Fogyasztásmérő segítségével szemléletesen mutathatjuk be a munkatársaknak, hogy azonos típusú számítógépek különböző energiatakarékossági beállítások esetén mennyit fogyasztanak, illetve melyik beállítás a legtakarékosabb.

Virtualizáció

A virtualizáció a hatékony erőforrás-elosztás, valamint a hardver- és szoftverkörnyezet rendelkezésre állása növelésének egyik módja. Célja, hogy a meglévő hardver eszközöket minél hatékonyabban lehessen kihasználni, az informatikai rendszerek komponenseit tetszés szerint lehessen mozgatni, változtatni, ezáltal növelve a rendszer rugalmasságát és csökkentve a változtatásokhoz szükséges időt. A szerver virtualizáció segítségével jelentősen növelhető a fizikai szerver kiszolgálók kihasználtsága, csökkenthető a hardver- és hoszting-költség, valamint az energiafogyasztás, növelhető a biztonság és a rendelkezésre állás, valamint könnyebb kezelhetőséget eredményez.

Nyomtatók, fénymásolók

A nyomtatók és fénymásolók szintén elengedhetetlen berendezései az irodának. Legfontosabb negatív hatásaik az irodai működtetés során a keletkező zaj és a por. Ezek mennyisége zavaró lehet a munkatársak számára és rontja a munkavégzés hatékonyságát. Ezek a hatások csökkenthetők, ha a berendezéseket nem a dolgozók közvetlen közelében helyezzük el az irodában, hanem egy távolabbi, külön helyiségben vagy a folyosón.

Tipp: A távolabbi helyiségben, esetleg másik emeleten elhelyezett nyomtatók segíthetnek csökkenteni a felhasznált papír mennyiségét, hiszen ebben az esetben a munkatársak meggondolják, hogy valóban szükségük van-e az adott dokumentumra papír alapon.

Beszerzés, hulladékká válás

Számítógépek és irodatechnikai berendezések beszerzésekor az élettartam, a teljesítmény, a zajkibocsátás és az ár mellett érdemes kiemelt figyelmet fordítani a gép várható fogyasztására és az elérhető energiatakarékossági beállításokra, hiszen a körültekintő kiválasztással a felhasznált energia mennyiségét és az üzemeltetési költségeket is csökkenteni tudjuk. Az energiatakarékossági beállításokkal kapcsolatban kérjük a szerviz vagy szakember segítségét, majd a munkatársakat is ismertessük meg ezekkel az opciókkal.

Az elektromos berendezések is selejtezésre kerülnek élettartamuk végéhez közeledve. A keletkező hulladék igen összetett, az anyagok egy része veszélyes hulladéknak minősül, ezért minden esetben erre a feladatra szakosodott hulladékszállító cégnek adjuk át a leselejtezett gépeket és alkatrészeket.

?>