Munkahelyi légkör

A munkavállalók testi és lelki egészsége kulcsfontosságú a vállalatok sikeressége szempontjából. A munka és az egészség összefügg, a lelki egészség területe külön figyelmet igényel. A munkavállalók egészségébe való befektetés megtérül.

Hogyan tökéletesíthetjük a munkakörnyezetet akkor, ha már megvalósítottuk a zöld irodai működést?

Fordítsunk figyelmet az emberre, munkatársaink testi és lelki egészségére! A tágabb értelemben vett zöld iroda dolgozóbarát és emberközpontú is. Igyekszünk megmutatni azokat az apró tényezőket, amelyeket szem előtt tartva növelhetjük munkatársaink hatékonyságát, teljesítményét és motiváltságát.

PlainAirTM Office koncepció

A PlanAirTM Office koncepció a BME Ergonómia és Pszichológia Tanszéke és a Kinnarps szoros együttműködése révén jött létre. A PlanAirTM, amely a természetben található harmóniák reprodukálását célozza, olyan irodai környezet kialakítására törekszik, amely az öt emberi érzékszervre – a látásra, hallásra, szaglásra, ízlelésre és tapintásra – ható tényezőkön alapul.

A koncepció a színek, hangok, illatok, ízek és az ergonómia segítségével biztosítja a munkatársak jó közérzetét. Bevezetésével az iroda természetközeli és harmonikus lesz. Ennek elérése érdekében a módszer ötvözi a színdinamika, a munkapszichológia, a zenei akusztika, az aromaterápia, a táplálkozástudomány és az ergonómia tudományainak eszközeit.

A színekről tudjuk, hogy az emberek kultúrától függően más-más jelentést társítanak hozzájuk. Tudományosan igazolt tény, hogy a színek különböző fiziológiai és pszichológiai hatásokat is kiválthatnak. A terek színvilága befolyásolhatja a hőmérséklet- és fényérzékelést, valamint az energiaháztartást is. Térmódosító hatásuk is van, melyet a belmagasság, a felület mérete, a természetes és mesterséges fények viszonya és mennyisége, továbbá az anyag, illetve a burkolat minősége nagyban meghatároz.

A PlanAirTM koncepció a színharmónia megteremtéséhez a Coloroid színrendszert használja. A térrendezésnél és irodakialakításnál a fenti tényezőkön kívül természetesen a tér funkcióját is figyelembe kell venni.

Hangok, illatok

Manapság számos kutatás támasztja alá a zene és a hangok pozitív hatásait: bizonyított, hogy a zene gyógyító, újrastrukturáló, regeneráló erővel rendelkezik. Hatásos segédeszköz továbbá a monotóniával, a zajterheléssel és a stresszel való küzdelemben, illetve ezek tüneteinek: a koncentrációs problémáknak, a rossz hangulatnak és a fáradékonyságnak a mérséklésében. A PlanAirTM irodákban a hangok, a dallam, a ritmus és a harmónia mint önálló kifejezőeszközök egybekapcsolódnak, ám az így kialakult hangzásvilág nem köthető konkrét zenei stílushoz.

Ezzel elkerülhetők többek között az ízlésbeli különbségek miatt létrejövő lehetséges feszültségek. Ezek a zenék igazodnak az ember napi bioritmusához, ennek megfelelően vannak reggeli zenék, délelőtti, délutáni, illetve pihentető zenék. A hangok annak megfelelően is változhatnak, hogy milyen érzéseket szeretnénk kiváltani a hallgatókból, például vannak olyan művek, melyek nyitott és kontaktusra kész lelkiállapotot érnek el a résztvevőkben, például egy konferenciateremben. Vannak dallamok és ritmusok, amelyek terápiaként alkalmazhatók a félelmek, feszültségek, kimerültség ellen az immunerősítés és egészségmegőrzés érdekében.

Az aromaterápia legáltalánosabb meghatározása az illóolajok használatán alapuló gyógyeljárások összessége, melyek emberi szervezetre gyakorolt hatásai kimutathatók. Az illóolajok alkalmazása frissítő, stimuláló, stresszoldó és figyelemösszpontosító hatást gyakorol a munkatársakra.

Csendszoba

A csendszoba létrehozásának és használatának célja: ellazulni – összpontosítani – produktívabbá válni. Ebben nyújt segítséget a megnyugtató környezet, illetve a hangtálak, a dobok, a gong és egyéb eszközök, melyek gazdag és vibráló rezgései kellemes érzést keltenek és helyreállítják a szervezet egyensúlyát. A koncepció lényege tehát, hogy olyan természetes irodai környezetet alakítson ki, amely a természetben található harmóniákat reprodukálja, és olyan munkakörnyezetet biztosít, melyben az ember komfortosan, felszabadultan és hatékonyan végezheti teendőit.

Tipp: Az iroda jó hangulatához hozzájárulhat a pihenőkben vagy dühöngőkben felszerelt csocsóasztal, darts tábla, egyéb társasjátékok, melyek alkalmasak az ebédszünetekben való felfrissülésre vagy a munka utáni feszültség levezetésre.


?>