Vízfelhasználás

A víz a földi bioszféra nélkülözhetetlen alkotóeleme. Rohamosan fejlődő világunkban a víz iránti igény is növekszik, ezért védelme alapvető feladatunk.

Érdekesség: Földünk vízkészletének csupán 3%-a az ember számára fogyasztható édesvíz. Abból a tényből kiindulva, hogy ennek a 70%-át a mezőgazdaság használja fel, nem nehéz kiszámolni, hogy édesvízkészletünk közel 1%-a jut 6,5 milliárd ember fogyasztási igényeinek kielégítésére. (Baroni, L.; Cenci, L.; Tettamanti, M.; Berati, M., 2007)

Magyarország azon szerencsés országok közé tartozik, ahol a rendelkezésére álló víz mennyisége jóval meghaladja a felhasznált mennyiséget. Viszont ez a tény nem ad okot a felelőtlen fogyasztásra. Az ország vizeinek 90%-a határainkon túlról érkezik és ide is távozik, ezért kiemelten fontos e természeti kincs védelme és mértékletes fogyasztása, hisz nem csak a saját környezetünket veszélyeztetjük, de a szomszédos országokét is.

Tény: Egy átlagos amerikai állampolgár naponta kb. 500 liter vizet használ, míg egy átlagos afrikai család napi 12 liter vízből gazdálkodik. Magyarországon az egy főre jutó ivóvíz-felhasználás 140 liter/nap. Ha ezt a tendenciát folytatjuk, 2025-re a világ polgárainak a fele vízproblémákkal fog küzdeni.

Vízhasználat feltérképezése

Ha úgy döntünk, hogy irodánk vízfogyasztását vissza szeretnénk szorítani, az első és legfontosabb lépés a vízhasználat feltérképezése. Vízmérő állomások, vízórák folyamatos leolvasásával és területek szerinti kivizsgálásával felkutathatóak azok a pontok, ahol legnagyobb a fogyasztás. Csak ezután vághatunk bele egy működő „vízpolitika” megalkotásába. A legjobb módja egy víztérkép elkészítésének az, ha az irodánk tervrajzán, hasonlóan az ökotérképekhez, berajzoljuk azokat a területeket, ahol kiemelten nagy a fogyasztás, és felírjuk, milyen formában történik a víz felhasználása.

Ha megtaláltuk a kritikus pontokat, akkor jöhet a csökkentési mechanizmusok megállapítása. Ha az irodánk nem rendelkezik külön mérőórákkal, érdemes felszerelni a mellékhelyiségeket, étkezőket, konyhákat, hogy minél részletesebb képet kapjunk az irodai vízhasználatról.

Vízszivárgás

A vízórák reggel és este történő leolvasásával könnyen felderíthetőek a repedések a vízhálózatban. Ha bármilyen eltérést észlelünk az esti és a reggeli „holtidőben”, ajánlott szakértőket hívni, vagy az épület karbantartóinak szólni. A szivárgások helyreállítása gyors és eredményes módja a vízfogyasztás és vízszámla csökkentésének. Ha melegvíz-szivárgásról van szó, nem csak vizet, de energiát is pazarolunk, ezért célszerű minél előbb megtenni a szükséges intézkedéseket.

Tény: Egy csöpögő csapon, WC-tartályon akár napi 60-90 liter víz is elfolyhat. Ez évi kb. 25-30 m3 víz, ami a legalacsonyabb árral számolva is 15-30 ezer forint plusz kiadás.

WC-tartályok ellenőrzésére használhatunk növényi eredetű ételfestékeket. Ha a tartályban lévő megfestett víz bizonyos idő elteltével a WC-csészében is megjelenik, akkor a tartályunk ereszt. Ez a probléma gyorsan és nagyon olcsón megoldható.

Tény: Az Oregon állambeli Fred Meyer pékség teljes vízhálózatának felülvizsgálata során megtalálták azokat a szivárgásokat, amelyeken évente 2700 m3 víz „folyt ki az ablakon”. Ezzel 3280 dollárral csökkent a vízszámlájuk.

Vízfogyasztás csökkentése

A szigetelési problémák megoldását követően kezdhetjük el a kimondottan a vízfogyasztás csökkentését elősegítő programok bevezetését. Egy átlagos iroda vízfogyasztásának legnagyobb részét a mosdók, fürdők használata teszi ki. Régi típusú öblítőtartályok 10-12 litert, míg az újabb toalettek öblítésenként 9-10 liter vizet használnak.

Alternatív megoldás lehet a tartály nélküli öblítő csap (csak magas hálózati nyomás esetén) vagy a leghatékonyabb, a kétmennyiséges öblítési rendszer, mely akár 70%-kal is kevesebb vizet használ.

Ha nincs lehetőség kétmennyiséges öblítési rendszer kiépítésére, hatékony és olcsó megoldás lehet vízzel teli edénynek a WC-tartályba való helyezése, mellyel az öblítési vízmennyiség csökkenthető. Ezen megoldásnál ügyelni kell, hogy mindig maradjon elegendő víz az öblítéshez (4-6 liter) és nem minden tartálytípusnál használható.

További potenciális csökkentési lehetőség a csaptelepek, zuhanyrózsák részletesebb felülvizsgálatában rejlik. A csaptelepek felülvizsgálatánál két szempontot kell szem előtt tartani: a csaptelep funkcióját és hogy milyen percenkénti vízmennyiségre van szükség.

Perlátor

A percenkénti vízmennyiség csökkentésére több lehetőség is létezik, az egyik legelterjedtebb a perlátorok alkalmazása. Ezek az apró berendezések levegőt kevernek a vízhez, így a nyomásérzetet növelik és tapintásra is lágyabbá teszik a kifolyó vizet kisebb vízfogyasztás mellett. További megoldás lehet, még az ún. minizuhany alkalmazása (leginkább mosdócsapoknál) vagy az úgynevezett hidegvíz-középállású csapok. Az utóbbinak filozófiája, hogy a gyors kézmosáskor az emberek nagy többsége meg sem várja, míg a meleg víz eléri a csapot, tehát hideg vízben mos kezet. Ezért az egykarú csapokat ellátták egy középállású ütközővel, amin csak hideg víz folyik, ha meleg vizet szeretne az ember használni, akkor balra kell fordítania. Így gyors kézmosáskor nemcsak vizet, de energiát is spórol a felhasználó.

Tény: Egy perlátor átlagosan 6-8 literre csökkenti a percenkénti vízkibocsátást, az ún. minizuhany pedig 1,7 liter/perc vízhozamot biztosít, úgy, hogy a megszokott nyomásérzet továbbra is megmarad.

A zuhanyfülkével is felszerelt irodákban érdemes modern, víztakarékos zuhanyrózsákat használni, hisz ezek akár 60%-kal is csökkenthetik a fogyasztott víz mennyiségét anélkül, hogy ez a zuhanyzás hatásfokát rontaná.

Tény: Egy átlagos zuhanyfejen percenként 20 liter víz folyik át, míg egy takarékos zuhanyrózsávaln ez akár 5 literre is csökkenthető.

Egyéb intézkedések

A következőkben azokat az intézkedéseket gyűjtöttük össze, amelyekkel további csökkenést érhetünk el vízfogyasztásunkban, továbbá csökkenthetjük az irodai működésünkhöz kapcsolódó kibocsátásunkat és energiafelhasználásunkat is.

  • Újratölthető víztartályok preferálása az egyutas palackok helyett.
  • Vízszűrő kancsók használata a konyhákban (hűthető és újratölthető).
  • Csapvíz fogyasztása ásványvíz helyett. A csapvíz ára 100-300-szor alacsonyabb, mint a palackos ásványvizeké, továbbá szén-dioxid tonnákat lehet vele megspórolni.
  • A közös használatú mosogatógépeket csak teli tálcával használjuk, és csakis takarékos üzemmódban.
  • Az újrahasznosított papír használatával hatalmas vízmennyiséget spórolunk meg a következő generációnak.


?>