Zöld Iroda Nap 2013

Nemcsak az irodák, a környezet is nyert

Összesen 15 vállalat és intézmény irodája kapcsolódott be a KÖVET Egyesület által szervezett 2013-as Zöld Iroda Versenybe, amelynek célja az volt, hogy a szervezetek a rendelkezésükre álló hat hónap alatt környezet- és emberbarát szempontok szerint alakítsák át irodájuk működését, növeljék a munkatársak környezettudatosságát, példát mutassanak partnereiknek, beszállítóiknak. A győzteseknek dr. Biczó Imre, a Nemzeti Környezetügyi Intézet főigazgatója június 5-én, a Zöld Iroda Napon adta át a jól megérdemelt elismeréseket immár hagyományosan a Kinnarps Házban.

Az idei verseny mottójával („Lépj te is a zöldülés útjára!”) a KÖVET Egyesület  arra szerette volna felhívni a figyelmet, hogy mi

nden irodában akadnak fejleszthető területek. A verseny során a részt vevő irodák saját működésüket a KÖVET Egyesület által kidolgozott Zöld Iroda-szempontrendszer alapján értékelték, amely összesen 17 témakört fed le a papír és az irodaszerek felhasználásától az irodatechnikai berendezések használatán, az energiatakarékosságon, a hulladékkezelésen át egészen a vállalati rendezvények megszervezéséig, a munkatársak tudatformálásáig. A versenyzők önértékelését a KÖVET munkatársai helyszíni auditon ellenőrizték.

A zsűri elnöke, Herner Katalin, a KÖVET szakértője elmondta, hogy idén a versengő irodai csapatok túlléptek a szokásos rutinmegoldásokon és számos eredeti ötlettel rukkoltak elő. Volt olyan szervezet, amely zöld paparazzi kommandót hirdetett, ahol a munkatársak a jó gyakorlatokról küldhettek be fényképeket. Mások „Ne nyomtass napot!” szerveztek, vagy éppen üzletkötőiket oktatták a környezettudatos vezetés fortélyaira. Olyan versenyző is akadt, aki „Ki tud többet fogyni?” kampányt hirdetett munkatársai körében a Zöld Iroda Verseny során.

Idén először a hazai díjazottak továbbjutnak az Európai Zöld Iroda Versenyre, ahol hat ország irodái mérik össze teljesítményüket. A versenynek novemberben Brüsszelben lesz az eredményhirdetése.


Díjazott vállalatok:


Non-profit szervezet/intézmény kategóriában a 2013 Legzöldebb Irodája díjat nyert a Budapest Főváros XI. kerület Újbudai Polgármesteri Hivatal.

Az elektronikus dokumentumkezeléssel és a néhány helyen már működő elektronikus iktatással éves szinten 300 csomaggal kevesebb papírt használnak fel. A hivatal tankönyvi példája a sikeresen bevezetett és fenntartott Zöld Iroda Programnak. Korábban már díjazott szervezetként töretlen lelkesedéssel vágtak bele a 2013-as versenybe is. Kiemelkedő sikerük kulcsa a Zöld Iroda-csapat és a vezetőség hosszú távú elköteleződése a zöld programok mellett. Hivatalként a kötött munkarend- és költségvetés ellenére is remek intézkedéseket sikerült végrehajtaniuk. Példaértékű az említett elektronikus dokumentumkezelő rendszerük, a munkatársak családjának szemléletformálása és példamutatás a kerület lakói számára, pl. használt sütőolaj gyűjtése, komposztálás, napelemek használata, energia és víztakarékosság az épületekben.


Kis iroda kategóriában a 2013 Legtöbbet Zöldült Irodája díjat a Tchibo Budapest Kft. kapta.

A szervezet aktív belső kommunikációval, zöld irányelvekkel, saját zöld iroda arculattal és microsite-tal, tudatformáló kiadvánnyal és kreatív ötletekkel érte el, hogy a Zöld Iroda Versenyben minél több munkatárs részt vegyen. Meghirdették a zöld paparazzi kommandót, amely során jó gyakorlatokról lehetett fényképeket beküldeni, ami feltöltöttek a Zöld Iroda Verseny mikrosite-ra. „Ne nyomtass” napot szerveztek, amely során azt tapasztalták, hogy a napi papírfelhasználás 27%-kal csökkenthető. Zöld pecsétgyűjtő játékot hirdettek, külső szakértők tartottak előadásokat a munkatársaknak munka ergonómia valamint hulladékból termék témákban. A volt dohányzóból zöld iroda sarkot alakítottak ki, saját készítésű fenntartható társasjátékkal, babzsákokkal, relaxációs zenével. Üzletkötőik környezettudatos vezetés tanfolyamon vettek részt. A verseny zárásaként összeállították saját zöld iroda kiadványukat, a Tchibo Zöld Iroda Irányelvei címmel, melyből minden munkatárs kapott egy példányt.


Közepes és nagy iroda kategóriában a 2013 Legtöbbet Zöldült Irodája díjat a Mars Magyarország Kisállateledel Gyártó Kft. nyerte el.

A zöldítési folyamat a vezetőség maximális támogatásával és a dolgozók sikeres bevonásával zajlott jó motivációs és kommunikációs eszközöket segítségével. Az elsődleges prioritású intézkedéseket végre is hajtották, szám szerint 33 konkrét programból 20-at megvalósítottak. A verseny során két kommunikációs kampányt is folytattak: energia és nyomtatás témákban. Csak környezetbarát papírt használnak az irodában, az új nyomtatóparkkal párhuzamosan bevezették a kártyás nyomtatást, valamint a papírfogyasztás pontos monitorozását. Az iroda legfontosabb beszerzési partner az étkezést biztosító cég, őket is bevonták a programba: lecserélték a műanyag poharakat üvegpoharakra és bögrékre, az italhűtő automatákat eltávolították és felszereltek egy fali kutat. Zöld irodai tevékenységeken kívül odafigyelnek a dolgozók egészségére és a szűkebb társadalmi környezetre is. Sokan járnak biciklivel, a cég a zuhanyzási lehetőség mellett láthatósági mellényt is biztosít a munkavállalóknak. Érdekesség, hogy a versennyel párhuzamosan, meghirdették a ki tud többet fogyni kampányt is.


Közepes és nagy iroda kategóriában a 2013 Legzöldebb Irodája díjat kapta az Unilever Magyarország Kft.

Példaértékű, hogy a vállalat a 2010-ben elkezdett Green Office programját folyamatosan megújítja. Az Unilever Zöld Iroda csapata önként jelentkezőkből alakult. Fő céljuk a papírfelhasználás csökkentése, a szelektív hulladékgyűjtés reformja, és a kollégák elkötelezettségének növelése volt. A zöld iroda minden területére kiterjedő, aprólékosan kidolgozott intézkedéseket vezettek be, törekvéseiket, eredményeiket hatékonyan és sokszínűen kommunikálták. Bevezették a PIN kódos nyomtatást, új szelektív hulladékgyűjtő szigeteket alakítottak ki, víztakarékosságra figyelmeztető kampányt szerveztek, elérhető a vállalatnál az e-számlázás, amely 2013 első három hónapjában a számlák 80%-át jelentette. Az üzemeltetővel való együttműködés keretében sikerült egyenletesebbé tenni a belső hőmérsékletet, amivel jelentős energia megtakarítást értek el. 2013 első három hónapjában 50%-kal alacsonyabb gáz- és 35 %-kal kevesebb villamos energia felhasználást mértek. Érdekesség, hogy a cég saját kerékpárokat vásárolt, melyeket regisztráció után a dolgozók díjmentesen használhatnak, valamint a Bringázz a Munkába! kampány indulásakor szervizest biztosítanak, aki díjmentesen ellenőrizte a munkatársak kerékpárjait.


A zsűri döntése alapján a Budapest Bank Zrt. a Legnagyobb Hatású Zöld Iroda Kampány különdíjban részesült.

A Zöld Iroda Program több területén is jelentős sikereket értek el, külön említést érdemelnek az energia- és víztakarékosság minél hatékonyabb megvalósítása érdekében tett törekvések. Erős és minőségi CSR tevékenységet végeznek, a dolgozói egészségvédelemmel kapcsolatos programjaik is különösen erősek. Kiemelkedő és példaértékű a Zöld Irodák szellemiségének népszerűsítésért tett törekvések, hatékony és kreatív dolgozói motiváció. A vállalat budapesti székháza, valamint a békéscsabai Bankműveleti Központ a legnagyobb létszámú csapattal nevezett a versenyre, amely már önmagában is kiemelkedő tudatformálást ígért. A projektben sikerült ötvözni a tulajdonos General Electricnél már megszokott vállalatirányítási elemeket és az irodai zöldülés játékos lehetőségeit. Ennek egyik eredménye a széleskörű belső kommunikációs kampány kialakítása és a kerékpárosbarát munkahelyi légkör erősítése.


A győztesek számára ajándékot ajánlott fel a Kántor Tisztástechnika Bt., a HA-RA termékek forgalmazója; az IMG Solution Kft, a SoyPrint biotonerek forgalmazója; a Cityplant Növénydekoráció Kft.; a Malagrow Kft.; a Zöld újság; az INEST Kft.


A Tetra Pak Magyarország a Zöld Iroda Napon vehette át a Zöld Iroda Minősített Munkahely tanúsítványát. A Tetra Pak a Kinnarps Hungary Kft. és a MARS Magyarország Értékesítő Bt. után a harmadik olyan vállalat, amely sikeresen teljesíti a KÖVET Egyesület Zöld Iroda Minősítő Rendszerének szigorú követelményeit és ezeknek megfelelően szabályozza irodai működését.Az idei, immár hatodik alkalommal megrendezett Zöld Iroda Napon összesen 25 kiállító mutatkozott be a környezet- és emberbarát irodai működéshez kapcsolható termékével vagy szolgáltatásával. A látogatók szakmai előadásokat is hallhattak, többek között a környezetbarát irodai dokumentumkezelésről, a hulladékkezelési lehetőségekről, a környezetbarát tisztítószerekről és takarítási módokról, a nyomtatás optimalizálásáról. A kiállítás látogatói emellett kipróbálhatták az irodai masszázst, kóstolhattak bio-italokat, termelhettek energiát bringaerőművel, és felfrissülhettek egy finom fair trade kávéval.


?>